Kolagen to białko, które odpowiada za jędrność skóry, elastyczność oraz prawidłowe funkcjonowanie układu ruchu. Już po 25. roku życia produkcja kolagenu zaczyna spadać, co może być zauważalne wraz z pojawieniem się zmarszczek czy osłabieniem włosów i paznokci. Jednak odpowiednia dieta może wspomóc organizm w produkcji kolagenu.
Jakie produkty warto włączyć do swojego menu?
Źródła naturalnego kolagenu
Najprostszym sposobem na dostarczenie kolagenu może okazać się wybór produktów, które już go zawierają. Przede wszystkim warto sięgać po:
-
buliony na kościach – gotowane przez wiele godzin na wolnym ogniu buliony z kości wołowych, drobiowych czy rybnych zawierają nie tylko kolagen, ale również żelatynę i minerały korzystne dla stawów, skóry oraz jelit. Bulion warto na stałe włączyć do swojej diety – to dobra baza do zup czy sosów;
-
galarety mięsne i rybne – zawierają naturalną żelatynę, która jest dobrym źródłem kolagenu;
-
podroby – warto również sięgać po dobrej jakości wątróbkę (wołową, drobiową), serca czy nerki.
Jeśli z dietą nie jesteśmy w stanie dostarczyć wystarczającej ilości tego białka, może sprawdzić się na przykład suplementacja kolagenu.
Kolagen w diecie – o czym warto pamiętać?
Do syntezy kolagenu, który jest białkiem, niezbędne jest dostarczenie odpowiednich aminokwasów. Znajdziemy je w jajku (zwłaszcza w białku jaja), chudym mięsie (kurczaku, indyku, wołowinie) oraz rybach i owocach morza (szczególnie w skórze i chrząstkach).
Do produkcji kolagenu niezbędna jest również witamina C, dlatego w codziennej diecie warto sięgać po produkty w nią bogate. Możesz wybierać na przykład owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfruty, cytryny), paprykę, brokuły, jarmuż, truskawki, kiwi czy porzeczki.
Warto również dołączyć do swojej diety produkty bogate w mikroelementy, które będą brać udział w przekształcaniu aminokwasów w kolagen. W tym celu sprawdzą się przykładowo pestki dyni, nasiona słonecznika i orzechy nerkowca bogate w cynk, kakao i soczewica będące źródłem miedzi, które będą wspierać elastyczność skóry.
Jakie produkty będą wspierać organizm przed rozpadem kolagenu?
W swojej diecie warto mieć również produkty, które będą chronić przed rozpadem kolagenu. W tym celu można sięgać np. po zieloną herbatę (zawiera polifenole, które spowalniają degradację kolagenu), jagody, borówki i granaty (neutralizują wolne rodniki niszczące kolagen), awokado i oliwę z oliwek (źródło zdrowych tłuszczów i witaminy E, które chronią skórę przed starzeniem).
Warto również pamiętać o wykluczeniu z diety produktów przetworzonych oraz bogatych w cukry proste. Mogą one przyspieszać proces glikacji, który uszkadza włókna kolagenowe.
Wspieranie produkcji kolagenu powinno być świadomym i regularnym działaniem. Poprzez dołączenie do codziennej diety produktów wspierających produkcję kolagenu możemy liczyć na lepsze efekty takie jak polepszenie kondycji skóry, stawów i włosów. Buliony, chude mięsa oraz naturalne źródła witaminy C mogą wspomóc organizm w naturalnej regeneracji i zachowaniu młodego wyglądu na dłużej.

[artykuł sponsorowany]