Sebastian Szymański niemal od początku pobytu w Fenerbahce przymierzany jest do wielkiego transferu. Polak swego czasu łączony był m.in. z Manchesterem United czy Napoli, ale ostatecznie pozostał w Turcji na drugi sezon. W nim nieco obniżył loty i plotki na temat ewentualnych przenosin do jednego z europejskich gigantów nieco przycichły. Marzec znów jednak należał do Szymańskiego, a to rozbudziło nadzieje wicemistrzów Turcji.
REKLAMA
Zobacz wideo ZAKSA Kędzierzyn-Koźle pokonała BOGDANKĘ LUK Lublin w pierwszym meczu ćwierćfinałowym PlusLigi. Bartosz Kurek wybrany MVP
najważniejsze wieści ws. transferu Szymańskiego. Media: "Władze Fenerbahce ustaliły cenę"
Ekipa prowadzona przez Jose Mourinho liczy, iż niedługo na reprezentancie Polski ubije dobry interes. Sama ściągnęła go z Dynama Moskwa za 9 mln 750 tys. euro. Teraz zdaniem tureckiego portalu "Fotomac" oczekuje ponad dwa razy tyle. - Władze Fenerbahce ustaliły cenę wywoławczą negocjacji transferowych na 20 mln euro - czytamy.
Szymański w ostatnim miesiącu błysnął przede wszystkim w Lidze Europy, w której strzelił dwa gole przeciwko Rangers FC, choć nie uchronił swojej drużyny przed odpadnięciem. Poza tym zaliczył asystę w spotkaniu z Antalyasporem, a w miniony piątek strzelił gola w starciu Bodrumsporem. W sumie ma już w tym sezonie sześć goli i dziewięć asyst w 43 występach. - Władze klubu, nie chcą łatwo pozbyć się polskiego gwiazdora, który cieszy się dużą popularnością u trenera Jose Mourinho. Za 20 milionów euro otwierają drzwi zainteresowanym zespołom z Anglii i Włoch - twierdzi portal.
A kto mógłby wyłożyć takie pieniądze? Według doniesień "Fotomaca" zainteresowane są angielskie Nottingham Forest oraz włoska Atalanta Bergamo. Oba zespoły zajmują trzecie miejsce w tabelach swoich lig i mają spore szanse na grę w Lidze Mistrzów w przyszłym sezonie, a to kontekście transferu może okazać się kluczowe. - jeżeli bralibyśmy klub z TOP5, to taki, który walczy o puchary. Tylko takie kluby nas interesują - deklarował na początku lutego agent Szymańskiego - Mariusz Piekarski.