Weź udział w badaniu, które może odmienić maratoński świat

2 dni temu
Zdjęcie: Maraton Warszawski


Problemy żołądkowo-jelitowe to częsta przyczyna nieudanych startów u biegaczy na każdym poziomie sportowym. Od amatorów po światową czołówkę – wszędzie zdarzają się problemy, które mogą pokrzyżować najlepsze przygotowania. W murach gdańskiej Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu realizowane są badania nad protokołem suplementacyjnym, który ma zmniejszyć ryzyko powstawiania tych kłopotów. Badacze szukają maratończyków, którzy będą chcieli uczestniczyć w badaniu.

Polscy badacze szukają maratonek i maratończyków, którzy będą brali udział w 47. Nationale-Nederlanden Maratonie Warszawskim. Wezmą oni udział w kontrolowanym przyjmowaniu suplementu diety L-glutaminy, przez cztery tygodnie. Poszukiwane są osoby trenujące minimum trzy razy w tygodniu, które mają doświadczenie w biegach długodystansowych oraz nie cierpią na choroby przewlekłe.

Weź udział w badaniu naukowym i pomóż naukowcom sprawdzić w jakim stopniu, suplementacja glutaminą może:

  • chronić układ pokarmowy,
  • poprawić komfort biegania,
  • wspomóc regenerację mięśni i całego organizmu

Glutamina to aminokwas, który wspomaga organizm na wielu płaszczyznach. Może przyczyniać się m.in. do poprawy regeneracji mięśni, regulacji apetytu oraz wspiera jelita poprzez zmniejszanie stanów zapalnych.

W pracy „Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u biegaczy i ich związek ze sposobem żywienia sportowców” z 2022 roku autorzy przedstawiają wyniki badań, które wskazują – „Spośród biegaczy wszystkich grup biegowych z różnych miast Polski, 61% zgłosiło występowanie co najmniej jednej dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Najczęściej występowały dolegliwości dolnego odcinka przewodu pokarmowego, z najwyższą przewagą dla biegunki – 27%.”

Problem ten dotyczy zarówno biegaczy amatorów, jak i ścisłej czołówki biegów długodystansowych. W ostatnich latach, m.in. maratoński debiut Juliena Wandersa, rekordzisty Europy w półmaratonie, został zakłócony przez biegunkę. Często problem ten nie jest oficjalnie poruszany w rozmowach ze sportowcami, jednak można o nim usłyszeć w kuluarach. Zmagają się z nim uczestnicy biegów masowych w Polsce, elitarni biegacze startujący w imprezach World Marathon Majors, jak i uczestnicy imprez mistrzowskich jak Mistrzostwa Europy, Świata czy Igrzyska Olimpijskie.

Problemy ze strony układu pokarmowego wynikają przeważnie z kilku czynników. W trakcie wysiłku dochodzi do mniejszego ukrwienia jelit, przez co nie pracują one tak, jak w stanie spoczynku. Duży wpływ mają także drgania, które występują przy każdym kroku. Swoje robi także stres, zarówno fizyczny, jak i psychiczny.

Skuteczną metodą zapobiegania tym dolegliwością może okazać się odpowiednia dieta, dbałość o florę bakteryjną jelit, prawidłowa regeneracja, dopasowana strategia żywieniowa oraz trening jelita. Wszystko to może uzupełniać suplementacja celowana.

Naukowcy z Gdańskiej Szkoły Doktorskiej przy AWFiS przeprowadzą badanie wpływu suplementacji L-glutaminy na poprawę funkcjonowania jelit w trakcie treningu oraz podczas startu w maratonie. Dotychczasowe badania wskazują, iż suplementacja, szczególnie trwająca kilka dni, może dawać pozytywne skutki dla pracy jelit w trakcie długotrwałego wysiłku.

Przypominamy: poszukiwane są osoby, które będą brały udział w 47. Nationale-Nederlanden Maratonie Warszawskim trenujące minimum trzy razy w tygodniu, które mają doświadczenie w biegach długodystansowych oraz nie cierpią na choroby przewlekłe.

Zakwalifikowane osoby otrzymają skierowanie na obszerny pakiet badań laboratoryjnych, które będą mogli wykonać w wybranej przez siebie placówce Alab. Przed przystąpieniem do czterotygodniowego okresu suplementacji – preparatem firmy Aliness, każda badana osoba przejdzie indywidualną konsultację z dietetykiem, który pomoże we właściwym dobraniu diety, a także strategii żywieniowej na sam start w maratonie. Uczestnicy zostaną także zbadani dzień przed i tuż po starcie w Maratonie Warszawskim. Przeprowadzona zostanie analiza składu ciała, markerów stanu zapalnego oraz precyzyjna ocena nawodnienia urządzeniem (MX3 PRO), które mierzy ten parametr z próbki śliny. W zakończonym niedawno wyścigu kolarskim Tour de France, często pojawiały się obrazki z mierzenia nawodnienia w ten sposób przez znane z zaawansowania technologicznego zawodowe grupy kolarskie.

W ramach Maratonu Warszawskiego rozegrane zostaną PZLA Mistrzostwa Polski w Maratonie. Do pionierskich badań nad wpływem glutaminy poza amatorami zgłaszają się już także zaawansowani biegacze i biegaczki. Jedną z badanych osób będzie m.in. Anna Bańkowska (2:31:16), wielokrotna medalistka MP w biegach przełajowych, biegu na 10 000 metrów, półmaratonie i maratonie.

Osoby chcące wspomóc siebie oraz cały biegowy świat mogą zgłosić się do badania poprzez FORMULARZ KONTAKTOWY. Zgłoszeń można dokonywać do 07.08.2025 roku

Nasz portal jest partnerem badań. Na naszych łamach będziecie mogli jako pierwsi zapoznać się z wynikami prowadzonych prac.

Uczestnicy badań, oprócz wniesienia istotnego wkładu w rozwój nauki, otrzymają pakiet specjalistycznych badań oraz suplementy diety, co pozwoli poszerzyć wiedzę na temat radzenia sobie z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi – choćby jeżeli w tej chwili ich nie doświadczają.

  1. Zhou Q, Verne ML, Fields JZ, et al.: Randomised placebo-controlled trial of dietary glutamine supplements for postinfectious irritable bowel syndrome. Gut. 2019
  2. Swora-Cwynar E, Marciniak M, Podulka D, Dobrowolska A: Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u biegaczy i ich związek ze sposobem żywienia sportowców. Polish Journal of Sports Medicine, 2022
  3. Coqueiro AY, Rogero MM, Tirapegui J.: Glutamine as an Anti-Fatigue Amino Acid in Sports Nutrition. Nutrients. 2019
Idź do oryginalnego materiału