SunLive – The Mountain Butcher jest w drodze do finału

biegowelove.pl 2 dni temu

Dwóch rzeźników, jeden z Mount Maunganui i jeden z Cambridge, zapewniło sobie pożądane miejsca w finale konkursów Pact Packaging Young Butcher i ANZCO Foods Butcher Apprentice of the Year 2024.

Zawody odbyły się w Te Awamutu w zeszłym tygodniu i zgromadziły rzeźników z regionów Waikato i Bay of Plenty, którzy ostrzyli swoje noże i przeszli trudny, dwugodzinny test siekania, mając nadzieję zapewnić sobie miejsce w finale.

Alex Bello z New World Mt Maunganui zajął pierwsze miejsce w kategorii ANZCO Foods Butcher Apprentice, a Dallas Prince z Wholly Cow Butchery w Cambridge zajęło pierwsze miejsce w kategorii Pact Packaging Young Butcher.

Alex Bello jest podekscytowany wyjazdem na Mistrzostwa Krajowe jako stażysta, ponieważ jego kariera trenerska dobiega końca.

Mówi, iż jest wdzięczny za wsparcie swoim nauczycielom i kolegom z klasy, którzy pomogli mu dojść tak daleko.

„Czuję, iż cały zespół mnie wspiera. Przyszedłem z planem, którego przestrzegałem i którego się trzymałem, więc jestem bardzo zadowolony ze zwycięstwa”.

Dallas Prince jest wykwalifikowanym rzeźnikiem od pięciu miesięcy.

„To trzeci konkurs regionalny, w którym biorę udział, i drugi raz, kiedy biorę udział w mistrzostwach krajowych, więc bardzo się cieszę, iż ponownie wezmę udział, tym razem jako wykwalifikowany rzeźnik, a nie praktykant” – mówi Dallas.

„Przed finałem skoncentruję się na czystszej pracy i stworzeniu lepszego oznakowania moich produktów”.

Dallas Prince of Wholly Cow w Cambridge z sędzią Peterem Martinem.

Regionalne konkursy stanowią część ogólnokrajowej serii mającej na celu wyłonienie najlepszych rzeźników z Nowej Zelandii, którzy wezmą udział w wielkim finale, który odbędzie się w sierpniu.

Uczestnicy zaprezentowali swoją wiedzę rzemieślniczą podczas rygorystycznego dwugodzinnego wyzwania, demonstrując swoje umiejętności w zakresie odkostniania, przycinania, siekania i krojenia w kostkę.

Mieli za zadanie rozbić krótki stek wołowy, cały udziec wieprzowy, pokrojoną w kwadrat łopatkę jagnięcą i bęben kurczaka na wystawę produktów o wartości dodanej, a wszystko to pod czujnym okiem sędziów.

Sędzia główny Peter Martin, który pracuje jako konsultant ds. szkoleń rzeźniczych w Skills4Work w Auckland, twierdzi, iż to wspaniale, iż organizowane są regionalne konkursy i iż zawodnicy prezentują bardzo wysoki poziom występów.

„Wspaniale było widzieć poziom wsparcia, jakie zawodnicy otrzymują podczas tych zawodów ze strony kolegów z pracy i rodzin” – mówi Peter.

„Ważne jest, aby zawodnicy mieli dobre wsparcie, które ostatecznie wpłynie na ich wyniki w danym dniu”.

Alex i Dallas otrzymali po 150 dolarów oraz trofeum i będą reprezentować swój region w wielkim finale, który odbędzie się w czwartek 22 sierpnia na stadionie EventFinda w Auckland.

Konkurs jest dumnie sponsorowany przez Pact Packaging, ANZCO Foods, Dunninghams, Hellers, Beef + Lamb New Zealand, Skills4Work, Tegel, Victory Knives, Wilson Hellaby, Anago, Global Cuisine, Cabernet Foods i NZPork.

Idź do oryginalnego materiału