Polskie jabłka wśród najlepszych na świecie. Wyróżniono dwie odmiany

2 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Jakub Wlodek / Agencja Wyborcza.pl


Portal Taste Atlas ponownie stał się doręczycielem dobrych wiadomości dla Polaków. Tym razem nasze rodzime produkty zostały wyróżnione w kategorii najlepiej ocenianych jabłek na świecie. Aż dwie pozycje na podium należą do biało-czerwonych przedstawicieli.
Polska ponownie została wyróżniona na arenie światowej. Tym razem rozgłos naszej ojczyźnie przyniosły jabłka. Portal Taste Atlas będący niejako kulinarnym przewodnikiem turystycznym kilka dni temu opublikował najnowsze zestawienie dotyczące wspomnianych już wcześniej owoców. Zwycięzcą plebiscytu okazała się być odmiana Mila Zagoras Piliou z Grecji - otrzymując 4,5 punktów. Tuż za nią na podium uplasowały się dwa polskie gatunki. Wcale nie brakowało im zbyt wiele do zwycięstwa.

REKLAMA







Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]



Jabłka łąckie zostały wyróżnione na arenie światowej. Zajęły wysoką pozycję w plebiscycie
Przeglądając listę najpopularniejszych jabłek na świecie, pierwszą dziesiątkę zdecydowanie dominują odmiany z USA, Nowej Zelandii, Japonii, Kanady oraz Australii. Okazuje się, iż to jednak nie rozpoznawalność jest najważniejsza, a smak. Dzięki temu drugiemu aspektowi na arenie światowej zabłysnęły polskie gatunki.
Laureatem drugiego miejsca w rankingu Najlepiej Ocenianych są jabłka grójeckie, zdobywając 4,4 pkt. Sady zajmujące się hodowlą tej odmiany można znaleźć na terenie województwa mazowieckiego i łódzkiego, które charakteryzują się piaszczysto-gliniastą glebą, korzystnie wpływającą na uprawę jabłek. Owoce dzięki klimatowi zbliżonemu do kontynentalnego posiadają unikalny kolor, wielkość oraz miąższ, a także o 5 proc. wyższą kwasowość i rumieniec niż wynosi ogólnie przyjęta średnia dla danej klasy.
Trzecie miejsce przypadło jabłkom łąckim hodowanym w gminach Lacko, Podegrodzie, Stary Sącz i Łukownica na terenie województwa małopolskiego. Wyrastają one w łagodnym klimacie na zwartych glebach. W tym przypadku również charakterystyczną cechą jest znaczący rumieniec. Dodatkowo walorem tego rodzaju jest jędrna konsystencja i intensywny, aromatyczny, cierpki smak. Co ciekawe, gatunek był uprawiany na tych terenach już w XIII wieku. To już nie pierwszy raz, kiedy Polska gastronomia podbiła serca turystów z innych zakątków świata i zdobyła uznanie w popularnym rankingu. Nasza kuchnia zasłynęła również w innych kategoriach.





Z czego słynie Polska? Rodzime przysmaki wyróżniono w światowym rankingu
Taste Atlas co jakiś czas częstuje nas różnego rodzaju informacjami dotyczącymi kulinarnych nowinek i rankingów światowych w poszczególnych kategoriach z zakresu gastronomii. Jakiś czas temu na stronie ukazał się plebiscyt najlepszych wyrobów mięsnych, w którym polska kiełbasa została ogłoszona najlepszym tego typu produktem w Europie. Naszą dumą narodową okazały się być również miody - drahimski (z gryki, lipy, rzepaku i wrzosów) zajął siódme miejsce w swojej kategorii. Kurpiowski (wielokwiatowy z domieszką spadzi ze świerku i sosny) uplasował się na dziewiątej pozycji. W plebiscycie wyróżniono również miód podkarpacki spadziowy oraz wrzosowy z Borów Dolnośląskich.







Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału