Współczesna piłka nożna to sport, w którym liczy się każdy detal. Ważna jest nie tylko ciężka praca na boisku, ale i poza nim. Oprócz treningów piłkarskich zawodnicy spotykają się z psychologami, którzy udzielają im wsparcia mentalnego. Poza tym dbają o odpowiednią regenerację oraz dietę.
REKLAMA
Zobacz wideo Lewandowski znów błyszczy! Szaleństwo przed meczem Polska - Portugalia
Espanyol wycofuje i ogranicza niektóre produkty na stołówce. Klub szuka oszczędności
W celu zapewnienia wzorowej diety wiele klubów piłkarskich zatrudnia dietetyków, którzy codziennie dbają o sposób żywienia zawodników. Część z nich w ośrodkach treningowych oferuje swoim graczom darmowe śniadania, obiady, kolacje oraz zdrowe przekąski. Do tego grona zalicza się RCD Espanyol, występujący w La Lidze. Ostatnio jednak hiszpański zespół zaczął redukcję kosztów, która dotknęła również stołówkę piłkarzy - informuje "Relevo". Ci mają być niezadowoleni z tego powodu.
Ze stołówki zawodników Espanyolu zostały usunięte szynki, jogurty białkowe, a ilość owoców została ograniczona. "Na wszystkim trzeba oszczędzać" - miał przekazać pracownikom klubu Chen Yansheng, właściciel Espanyolu. Cięcia kosztów są również widoczne w obszarze transportu. "Relevo" informuje, iż piłkarze nie zawsze mają możliwość podróżowania na mecz prywatnym samolotem i korzystają z lotów czarterowych.
Źródło dodaje, iż piłkarze są świadomi sytuacji ekonomicznej swojej drużyny i akceptują redukcję kosztów, ale nie zgadzają się na ograniczenia w menu klubowej stołówki. Z tego powodu poprosili władze osoby zajmujące się marketingiem oraz księgowością o spotkanie w celu przedstawienia swojego stanowiska i zaproponowania rozwiązania.
Po 14. kolejkach RCD Espanyol zajmuje 14. miejsce w ligowej tabeli z dorobkiem 10 punktów. W kolejnym meczu ekipa z Barcelony zmierzy się na wyjeździe z Athletikiem Bilbao. To spotkanie odbędzie się w przyszłą sobotę (19 października) o godzinie 14:00.